
Stadsdelskök - En ny infrastruktur och inkluderande mötesplats för människan och maten
Om projektet Stadsdelskök
Projekt "Stadsdelskök - Järva" är ett samarbete mellan Reformaten och Yalla Rinkeby, med finansiering från Vinnova. Stadsdelsköken är ett innovationsprojekt som ska ta fram ett upplägg för en ny typ av samhällsviktig funktion: Ett publikt kök, som naven i omställningen mot en hållbar värld, med fokus på social och miljömässig hållbarhet. Under de kommande 18 månaderna kommer vi att jobba med att ta fram en modell som både ska vara skalbar och fokusera på olika typer av samhällsnytta; ekologi, hälsa, socialt liv och hållbara affärsmodeller. Vi vill skapa förutsättningar för ett lokalt, resilient matsystem som gynnar både planetens och människans hälsa. Vi ska ta fram en tydlig handlingsplan för hur man sätter upp Stadsdelskök på andra platser - och självklart vill vi att det första Stadsdelsköket i Järva ska bli permanent. Till vårt förfogande har vi ett fantastiskt externt projektråd som kommer berika vårt projekt med insikter och erfarenheter. Utöver det externe projektrådet håller vi nu på att tillsätta ett lokalt projekt råd bestående av personer som bor och verkar i området.
Om Yalla Rinkeby
För de som inte känner till Yalla Rinkeby så är de ett arbetsintegrerat socialt företag med stora drömmar och stark gemenskap. Yalla Rinkeby driver catering, konferensverksamhet och café där de serverar hemlagad mat av hög kvalitet. I deras café säljer de också produkter som de själva utvecklat. Via deras verksamhet ger de kvinnor möjlighet till arbete och integration. Syftet med Yalla Rinkeby är att skapa förutsättningar för utlandsfödda kvinnor att närma sig arbetsmarknaden, kunna få ett lönearbete eller att kunna starta eget företag. Detta sker genom arbetsträning och språkkunskap med fokus på köksverksamhet och sömnad. De jobbar även med att stärka självkänsla och god hälsa hos deras deltagare. I framtiden hoppas de kunna ge ännu fler kvinnor möjlighet att göra det som de gör nu – skaffa sig arbetserfarenhet, bättre svenskkunskaper och ett eget sammanhang. Oavsett kommer Yalla Rinkeby att fortsätta drivas framåt – av kvinnor, för kvinnor. Yalla Rinkeby är politiskt och religiöst fristående.

Externt projektråd
Elin Röös, Forskare, SLU
Thomas Eiderfors, Kock, sommelier och rådgivare
Sébastien Boudet, Bagare, kursledare
Sara Jervfors, Kostchef & projektchef, Södertälje kommun & MatLust
Stefan Swartling Peterson, Professor i Global Transformations for Health, Karolinska Institutet, tidigare chef för global folkhälsa på UNICEF
Fanny Sturén, Hållbarhetschef Svenska Brasserier
Gustav Johansson, Matbloggare Jävligt Gott & VD för Eat Green Academy

Externt projektråd
Rune Kalf-Hansen, Kock & restaurangägare, Kalf & Hansen
Eveliina Hafvenstein Säteri, Arkitekt SAR/MSA, Stadsbyggnadskontoret
Katja Svensson, Senior Rådgivare, Nordiska ministerrådet
Joel Holmdahl, Lantbrukare, La via campesina/Nordbruk
Karin Eksvärd, Samordnare Stockholms läns livsmedelsstrategi, Länsstyrelsen Stockholm
Amanda Wood, Forskare, Stockholm Resilience Center
Caisa Laurell, ST-läkare, doktorand i Arbets- och Miljömedicin, Karolinska Institutet
John Gerhard, Trader Ekolådan, Stiftelsen biodynamiska produkter