Team Reformaten

Kansli

Olga Grönvall Lund

Ledamot, Generalsekreterare och grundare av Reformaten​

Vem är du?
Med en energifylld och nyfiken natur har jag organiserat evenemang, engagerat människor och drivit olika projekt trots att jag inte har en akademisk bakgrund. En av mina tidigare projekt var Mäckish, där jag och Kegen min bästa vän, tog vår sandwich-verksamhet & community från Berlin till städer som Paris, Köpenhamn, Bologna och Hongkong. Vi har medverkat i reklamer och TV-program. Genom Mäckish insåg jag matsystemets skadliga effekter och svårigheterna med att driva ett företag som strävar efter rättvisa. När min pappa blev sjuk och jag såg hur skattepengar användes för att köpa mat som skadar miljön och hälsan, grundade jag Reformaten. Jag hatar onödigt lidande pga systemfel och tycker att alla har rätt till ett gott och roligt liv.

Pelle Bengtsberg

Påverkan och Policy

Vem är du? Jag är agronom med en kandidatexamen i gastronomivetenskap från det slow food-grundade University of Gastromic Sciences i Pollenzo, Italien, och en masterexamen i landsbygdsutveckling och naturresursförvaltning från Sveriges Lantbruksuniversitet. Jag föddes in i ett jordbruk i Hälsingland, och sedan dess har allt handlat om maten. På människorättsorganisation har jag arbetat med rättighetsperspektivet på mat, forskarråd med hållbara system för mat, och så massa krogar och event med njutningen och nöjet i mat. Omställningen kan vara god, rolig, välkomnande och en fråga som engagerar alla om man serverar den rätt. På Reformaten har vi många av ingredienserna som behövs.

Styrelse

Fanny Sturén - Ordförande Reformaten

Krögare, student och multitasker inom matsystemet

Vem är du? Mat är livet och något som vi alla människor har gemensamt. Ändå lever vi en värld där skogarna brinner och jordarna utarmas. För att inte tala om dubbelbördan av undernäring och felaktig näring som i sin tur leder till svält och ökad fetma. Jag vill vara med och åtgärda det här systemfelet. Här är Reformaten en fantastisk plattform med sitt fokus för storskalig förändring av matsystemet. En förändring som är absolut livsnödvändig för människor, djur och miljö.

Sofia Austern Björkman - Vice Ordförande

VD på reklambyrån Volt

Vem är du? Vi är mitt uppe i en klimatkris, där maten vi äter och hur den produceras är en starkt bidragande faktor. Vi behöver återfå respekten för våra landskap, för våra åkrar, för våra djur – tänka långsiktigt, tänka kretslopp, agera empatiskt. Situationen just nu är ohållbar – därför är Reformaten som folkrörelse så viktig.

Olga Grönvall Lund

Entreprenör inom mat, positiv påverkan och event

Vem är du? Med en energifylld och nyfiken natur har jag organiserat evenemang, engagerat människor och drivit olika projekt trots att jag inte har en akademisk bakgrund. En av mina tidigare projekt var Mäckish, där jag och Kegen min bästa vän, tog vår sandwich-verksamhet & community från Berlin till städer som Paris, Köpenhamn, Bologna och Hongkong. Vi har medverkat i reklamer och TV-program. Genom Mäckish insåg jag matsystemets skadliga effekter och svårigheterna med att driva ett företag som strävar efter rättvisa. När min pappa blev sjuk och jag såg hur skattepengar användes för att köpa mat som skadar miljön och hälsan, grundade jag Reformaten. Jag hatar onödigt lidande pga systemfel och tycker att alla har rätt till ett gott och roligt liv.

Jonas Bane

Pr-konsult

Vem är du? Jag är med i Reformaten för att jag ser ett behov av en folkrörelse som driver på för att få ett bättre matsystem. Det är helt nödvändigt för att säkra framtida generationers hälsa och planeten vi bor på. En modig folkrörelse för maten behövs för att lyfta upp frågan i debatten och skapa utrymme för påverkan mot beslutsfattare på alla nivåer, från små orter på landsbygden till höghusen i Bryssel och vidare.

Monica Carlsson

Grundare och delägare PM Hotel, PM & Vänner Restauranger

Vem är du? Matsystemet är komplext och involverar många områden. Det finns samtidigt så mycket kunskap och förslag på lösningar. Enskilda åtgärder kan vara positiva, men vad som behövs är en systemförändring, för friskare jordar, hälsosammare mat, bevarad biologisk mångfald, social rättvisa och för att undvika ytterligare klimatförändringar. Reformaten har med stort engagemang och entusiasm en möjlighet att vara en brygga mellan kunskap och samhället i övrigt. Det vill jag gärna vara en del av. Själv är jag speciellt engagerad i möjligheterna med att koppla ihop forskningen med livsmedelsproducenter/odlare och restauranger/konsumenter. Restauranger kan ha en viktig roll i matsystemet genom kunskap och inspiration. Samverkan och samarbete, mötesplatser och starka nätverk kan göra att mycket mer kan hända på kortare tid.

Matthias Karthäuser

Entreprenör inom finansiering av svenskt jordbruk

Vem är du? Vad vi äter och hur det produceras kan alla påverka själva varje dag, men för att det ska bli tillräcklig fart på omställningen av matsystemet behövs katalysatorer som Reformaten. Det behöver bli enkelt och prisvärt för den stora massan att äta mer hälsosamt och miljövänligt, och de odlare som producerar den maten vi alla behöver måste få en schysstare ersättning som speglar det verkliga värde de skapar. Jag är övertygad om att Reformaten kommer spela en allt viktigare roll i att engagera många fler i den här omställningen och att koppla samman alla de olika aktörer inom matsystemet som behöver samarbeta för att driva på omställningen mot en framtid med lönsammare lantbruksföretag, friskare jordar, gladare djur, och friskare människor.

Kansli

Olga Grönvall Lund

Grundare & Generalsekreterare

olga@reformaten.com

Pelle Bengtsberg

Påverkan & Policy

pelle@reformaten.com

Ideellt engagerade

Vill du bidra till en bättre matvärld, där hälsosam och hållbart producerad mat får bättre villkor och blir tillgänglig för fler? Vill du hitta gemenskap med andra som brinner för samma sak som du? Bli en del av Reformatens volontärteam – då är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet. Börja med att fylla i vårt intresseformulär så att vi får veta lite mer om dig!