Team Reformaten

Kansli

Olga Grönvall Lund

Styrelseledamot, Generalsekreterare och grundare av Reformaten

Vem är du?  Med en energifylld och nyfiken natur har jag organiserat evenemang, engagerat människor och drivit olika projekt trots att jag inte har en akademisk bakgrund. En av mina tidigare projekt var Mäckish, där jag och min bästa vän Kegen tog vår sandwich-verksamhet & community från Berlin till städer som Paris, Köpenhamn, Bologna och Hongkong. Vi har medverkat i reklamer och TV-program. Genom Mäckish insåg jag matsystemets skadliga effekter och svårigheterna med att driva ett företag som strävar efter rättvisa. När min pappa blev sjuk och jag såg hur skattepengar användes för att köpa mat som skadar miljön och hälsan, grundade jag Reformaten. Jag hatar onödigt lidande pga systemfel och tycker att alla har rätt till ett gott och roligt liv.

Pelle Bengtsberg

Påverkan och Policy

Vem är du?  Jag är agronom med en kandidatexamen i gastronomivetenskap från det slow food-grundade University of Gastromic Sciences i Pollenzo, Italien, och en masterexamen i landsbygdsutveckling och naturresursförvaltning från Sveriges Lantbruksuniversitet. Jag föddes in i ett jordbruk i Hälsingland, och sedan dess har allt handlat om maten. På människorättsorganisation har jag arbetat med rättighetsperspektivet på mat, forskarråd med hållbara system för mat, och så massa krogar och event med njutningen och nöjet i mat. Omställningen kan vara god, rolig, välkomnande och en fråga som engagerar alla om man serverar den rätt. På Reformaten har vi många av ingredienserna som behövs.

Styrelse

Fanny Sturén - Ordförande Reformaten

Projektledare hållbar utveckling, krögare

Vem är du? Jag har en Masterexamen i Hållbara livsmedelssystem från SLU (Uppsala) samt BA, Food Studies, The New School for Public Engagement (New York, USA). Jag har växt upp på krogen och har tagit mina erfarenheter från den in i den akademiska världen och utbildat mig på en systemnivå. Jag har alltid varit intresserad av gräsrotsrörelser och engagerat mig i allt från kooperativa matbutiker, andelsjordbruk och hållbarhetsarbete på företagsnivå. I nuläget är jag projektledare för hållbar utveckling på Urban Deli men jag har även varit hållbarhetschef på Svenska Brasserier. 
Varför är du med i Reformaten? Mat är livet och en av de få saker vi alla har gemensamt. Samtidigt har vi en dubbelbörda av undernäring och felaktig näring som leder till både svält och ökad fetma. Dessutom brinner skogarna, jordarna utarmas och haven stiger. Matsystemet är en sån enorm kraft att förändra och samtidigt skapa glädje om vi bara gör det på rätt sätt. Därför känner jag att Reformaten är en fantastisk plattform med sitt fokus på storskalig systemförändring

Sofia Austern Björkman - Vice Ordförande

VD på Kid Collective

Vem är du?  Jag har en magisterexamen från Handelshögskolan i Stockholm och driver idag byrån Kid Collective som jobbar med kommunikation och design. Blev vegetarian som 14-åring, först av etiska själv, men det blev också snabbt tydligt att vårt matsystem är en enorm belastning för planeten. Gillar att odla både grönsaker och blommor, lägger en hel del tid på att greja med olika slags komposter och är orimligt glad över mitt växthus. 
Varför är du med i Reformaten?
   
Vi är mitt uppe i en klimatkris, där maten vi äter och hur den produceras är en starkt bidragande faktor. Vi behöver återfå respekten för våra landskap, för våra åkrar, för våra djur – tänka långsiktigt, tänka kretslopp, agera empatiskt. Situationen just nu är ohållbar – därför är Reformaten som folkrörelse så viktig.

Olga Grönvall Lund

Entreprenör inom mat, positiv påverkan och event

 

Jonas Bane

Pr-konsult

Vem är du?  Jag är miljövetare med över ett decennium av påverkansarbete i bagaget, tidigare i civilsamhället som ordförande för Klimatriksdagen och som talesperson för Klimataktion, numera som rådgivare inom pr och public affairs på byrån Westander. Jag har också arbetat med Agenda 2030 i svenska gymnasieskolan för Future Minds och varit med och grundat nätverket KlimatSverige. I mitt förflutna ligger även en tioårig yrkeskarriär som skådespelare, musikalartist och producent. 
Varför är du med i Reformaten?  Jag är med i Reformaten för att jag ser ett behov av en folkrörelse som driver på för att få ett bättre matsystem. Det är helt nödvändigt för att säkra framtida generationers hälsa och planeten vi bor på. En modig folkrörelse för maten behövs för att lyfta upp frågan i debatten och skapa utrymme för påverkan mot beslutsfattare på alla nivåer, från små orter på landsbygden till höghusen i Bryssel och vidare.

Monica Carlsson

Medgrundare och delägare PM Hotel, PM & Vänner Restauranger

Vem är du?  Jag har sedan lite mer än 30 år drivit restaurangverksamhet i Växjö i Småland, sedan 10 år även hotell. Såväl i jobb som fritid har jag alltid varit intresserad av hållbarhetsfrågor, där mat självklart är den avgjort största delen för en restaurangverksamhet. Förutom ekonomi och ledarskap har jag en del kortare universitetskurser i klimat och hållbarhet bakom mig, samt även i hållbart skogsbruk. Mina föräldrar var jordbrukare, själv odlar jag gärna på hobbynivå. 
Varför är du med i Reformaten? Matsystemet är komplext och involverar många områden. Det finns samtidigt så mycket kunskap och förslag på lösningar. Enskilda åtgärder kan vara positiva, men vad som behövs är en systemförändring, för friskare jordar, hälsosammare mat, bevarad biologisk mångfald, social rättvisa och för att undvika ytterligare klimatförändringar. Reformaten har med stort engagemang och entusiasm en möjlighet att vara en brygga mellan kunskap och samhället i övrigt. Det vill jag gärna vara en del av. Själv är jag speciellt engagerad i möjligheterna med att koppla ihop forskningen med livsmedelsproducenter/odlare och restauranger/konsumenter. Restauranger kan ha en viktig roll i matsystemet genom kunskap och inspiration. Samverkan och samarbete, mötesplatser och starka nätverk kan göra att mycket mer kan hända på kortare tid.

Matthias Karthäuser

Entreprenör inom finansiering av svenskt jordbruk

Vem är du? Jag är ekonom med masterexamen i corporate finance från Handelshögskolan, där jag specialiserade mig inom bland annat gröna investeringar och var med i styrelsen för SSE Students for Climate Action. Under studietiden medgrundade jag bolaget Gårdskapital som jobbar med finansiering för lantbruksföretag, med syftet att möjliggöra fler investeringar inom framtidens livsmedelsproduktion. 
Varför är du med i Reformaten?  Vad vi äter och hur det produceras kan alla påverka själva varje dag, men för att det ska bli tillräcklig fart på omställningen av matsystemet behövs katalysatorer som Reformaten. Det behöver bli enkelt och prisvärt för den stora massan att äta mer hälsosamt och miljövänligt, och de odlare som producerar den maten vi alla behöver måste få en schysstare ersättning som speglar det verkliga värde de skapar. Jag är övertygad om att Reformaten kommer spela en allt viktigare roll i att engagera många fler i den här omställningen och att koppla samman alla de olika aktörer inom matsystemet som behöver samarbeta för att driva på omställningen mot en framtid med lönsammare lantbruksföretag, friskare jordar, gladare djur, och friskare människor.

Kansli

Olga Grönvall Lund

Grundare & Generalsekreterare

olga@reformaten.com

Pelle Bengtsberg

Påverkan & Policy

pelle@reformaten.com

Ideellt engagerade

Vill du bidra till en bättre matvärld, där hälsosam och hållbart producerad mat får bättre villkor och blir tillgänglig för fler? Vill du hitta gemenskap med andra som brinner för samma sak som du? Bli en del av Reformatens volontärteam – då är du med och ser till att den visionen kan bli verklighet. Börja med att fylla i vårt intresseformulär så att vi får veta lite mer om dig!